valikko
ENG EST RUS

Ajankohtaista

24.11.2015 11.20

Akatemiatalon yllä noustaan telineosaamisen huipulle

Turkulainen arvorakennus, pian 200-vuotias Akatemiatalo saneerataan vanhaa kunnioittaen. Oman haasteensa projektille asetti tarve toimivalle sääsuojalle, joka ei  saa hipaistakaan kookkaan rakennuksen kattoa. "Telinekataja tarjosi meille vesikaton uusimiseen innovatiivisen ratkaisun", kertoo Akatemiatalon omistavan Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki.

Akatemiatalon sisällä on nähty ja tehty historiaa jo melkein 200 vuotta. Rakennus on saanut nimensä Suomen ensimmäiseltä yliopistolta, Turun Akatemialta, jonka käyttöön se vihittiin vuonna 1817. Nyt Akatemiatalo uudistetaan kattavan sisäremontin ja vesikaton uusimisen myötä nykyvaatimukset täyttäväksi toimistorakennukseksi. "Remontti valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2017, ja Akatemiatalossa vuokralaisena oleva Turun hovioikeus pääsee palaamaan toimitiloihinsa. Haluamme tarjota asiakkaallemme terveelliset ja turvalliset työolosuhteet. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna saamme arvokkaan rakennuksen jälleen entistä nykyaikaisempana käyttöön. Silloin on juhlan aika", Hietamäki sanoo.
Turun Akatemiatalon sääsuojaus (3)
Suojelukohteen ylle kattoon koskematta


Ulkopuolelta rapattu Akatemiatalo kätkee sisäänsä puurakenteen, jonne ei saa päästä kosteutta. Seinätelineet ankkuroitiinkin muun muassa ikkunoiden kautta, rakennusta vahingoittamatta. Myös kattoremonttia suojanneet telineet kohosivat Akatemiatalon ylle kattoon koskematta. "Telinekatajan sääsuojat ovat erittäin tärkeä, rakennusta turvaava elementti", Hietamäki korostaa.

"Katto ylitettiin pisimmillään 20 metriä pitkillä ristikkokannattajilla, jotka kiinnitettiin rakennuksen ulkopuolelle ja sisäpihoille pystytettyihin telineisiin", kertoo Telinekatajan työpäällikkö Ismo Ihamäki. Kookkaiden ristikkokannattajien kokoaminen paikoilleen vaatii taitoa. Palkit nostettiin ylös 80 metrin korkeuteen yltävän nosturin avulla. "Onneksi rakennuksen ympärillä, Turun historiallisessa keskustassa ja Turun Tuomiokirkon naapurissa on hyvin tilaa", kertoo Ihamäki.

Juhlakuntoon joustavalla yhteistyöllä

Telinekatajan innovatiivisen ratkaisun ansiosta myös katolla on työskentelytilaa – säässä kuin säässä. Akatemiatalon katosta on kerrallaan suojattuna 1/3. Seinätelineitä on paikoillaan kahdet, jotta sääsuoja voidaan siirtää seuraavaan osioon kattourakoitsijan työn tahdissa. Rakennusta kiertäviltä telineiltä pystytään tekemään kätevästi myös räystäs- ja rännityöt.

"Yhteistyö on sujunut hyvin sekä Telinekatajan työntekijöiden että työnjohdon kanssa. On tärkeää, että heillä on joustavuutta ja taitoa elää tilanteen mukana. Aikatauluja kun ei koskaan voida täysin lyödä lukkoon etukäteen", kehuu A-insinöörien työnjohtaja Juha Vihiniemi, jolle Telinekataja on tuttu kumppani aikaisemmiltakin työmailta. "Telinekatajan työnjälki on laadukasta. Juuri sellaista, mitä on sovittu".

Turun Akatemiatalon sääsuojausTurun Akatemiatalon sääsuojaus (2)

Palaa otsikoihinOta yhteyttä