Telinekataja

Hinta, laatu ja vastuullisuus vaikuttavat Haahtelan päätöksiin

Helsingin Kalliossa, Lyyra-korttelissa julkisivutelineitä ja sääsuojaa asennetaan keväällä 2023 jo toistamiseen. – Ykkösvaiheen ratkaisut ja yhteistyö vakuuttivat, joten Telinekataja jatkaa kumppanina myös hotellin ja asuinrakennuksen työmaalla, kertoo Haahtelan vastaava työnjohtaja Ilkka Venho.

Telinekataja Helsinki Lyyra

Hakaniemen metroaseman päällä Lyyran työmaalla drone videoi vuosien projektia joka toinen viikko. Tammikuussa 2020 vanhojen virasto- ja hallintorakennusten purulla alkanut, kokonaisen hybridikorttelin kattava ja kolme uudisrakennusta sisältävä Lyyra-hanke valmistuu tammikuussa 2024. Toimisto- ja liiketiloja sisältävä 1. vaihe oli jo valmis, kun keväällä 2023 telinekatajalaiset palasivat hotellin ja asuinrakennuksen työmaalle.

– Telinekatajan osalta 2. vaiheen rakennustelineiden ja sääsuojauksen 10-viikkoisesta asennusurakasta on huhtikuun alussa valmiina noin kolmannes. Hotellin valmistuessa elo–syyskuussa alkaa rakennustelineiden purku, kertoo Telinekatajan työnjohtaja Anssi Himmanen.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama YLVA-konserni rakennuttaa Lyyran Kuivaketju 10:ä noudattaen. – Haahtelan toimintamallin mukaan kokonaisuus tehdään sääsuojattuna, kun julkisivu muurataan paikalla. Uudisrakentamisessa meille on tärkeää, että sääsuojausta pystytään modifioimaan rakentamisen edetessä. Ja että sääsuoja on helposti ja varmasti avattavissa, listaa Venho.

1. vaihe numeroina: muuraustelineitä 4500 m2, sääsuojaa 2000 m2

Ilkka Venholla on vastaavana työnjohtaja pitkä kokemus sekä uudis- että korjausrakentamisen puolelta ja monenlaisista, pitkälle räätälöidyistä sääsuojista.

– Telinekataja vakuutti minut kymmenisen vuotta sitten Forumin kauppakeskuksen työmaalle tehdyllä erikoisratkaisulla. Hinta ja laatu ratkaisevat, mutta myös vastuullisuusargumentit ovat tärkeitä – sekä Haahtelalle että Ylvalle, listaa Venho.

Lyyra-kokonaisuus on edennyt kahdessa osassa myös Haahtelan ja Telinekatajan yhteistyössä. Ykkösvaiheen sääsuojaus- ja telinetyöt Telinekataja tarjosi joulukuussa 2020. Suunnittelija Topias Harjunpään pöydällä syntyi salmiakinmuotoinen, loivaa mäkeä muotoileva ratkaisu, jossa eri jänneväliset sääsuojalohkot ovat eri tasoilla, korkeimmillaan 34 metrissä. Kakkosvaiheesta Haahtela pyysi Telinekatajalta jatkotarjouksen.

– Ykkösvaiheessa tuli koeteltua ratkaisut. Kiva, että kakkosvaiheessakin saa tehdä töitä telinekatajalaisten kanssa.

Ilkka Venhon mukaan telinekatajalaiset täyttivät 1. vaiheessa hyvin Haahtelan tiukat laatukriteerit. – Minun roolissani on tärkeää, että työnjohdon saa aina kiinni. Varmuus siitä on ehdoton edellytys yhteistyölle, kun ydinkeskustakohteen ympärillä on ihmisiä ja liikennettä vuorokauden ympäri. Telinekatajan Anssi Himmasen tavoittaa aina: myös puolen yön aikaan ja syysmyrskyssä, kun mainoslakana oli irronnut ja palokunta oli ottanut osat talteen ratikkalinjalta. – Peitteet olivat kiinni, ne kestivät myrskyn, huomauttaa Venho.

Lyyran työmaalla telinerakentamisessa ja asennustöissä on Venhon mukaan ollut riittävästi resurssia. Myös tinkimättömästä työturvallisuudesta Venho antaa kiitokset telinekatajalaisille.

– Vastaavalle mestarille on ihan ykkösjuttu, että telineasentajat ovat koukulla kiinni koko ajan. Seuraan itse tilanteita työmaalla, enkä ole kertaakaan nähnyt, että töitä olisi tehty ilman turvatoimia. Tämä on kyllä Telinekatajan ylivoimainen valtti.

Telinekataja Helsinki Lyyra
Telinekataja Helsinki Lyyra

Lyyran 1. vaiheeseen Telinekatajan Topias Harjunpään suunnitteli salmiakinmuotoisen, loivaa mäkeä muotoilevan teline- ja sääsuojaratkaisun, jossa eri jänneväliset sääsuojalohkot olivat eri tasoilla.

Telinekataja Helsinki Lyyra

Vasemmalla Lyyra-korttelin toimisto- ja liikerakennus sääsuojattuna.  Oikealla 2. vaiheen, hotellin ja asuinrakennuksen, työmaa. Kokonaisuus valmistuu tammikuussa 2024.

Telinekataja Helsinki Lyyra Anssi Himmanen

– Telinekatajan osalta 2. vaiheen rakennustelineiden ja sääsuojauksen 10-viikkoisesta asennusurakasta on huhtikuun alussa valmiina noin kolmannes, kertoo työnjohtaja Anssi Himmanen.

Yhteinen vastuu tekijöistä ja ympäristöstä

Ylvan rakennustoimintaan kuuluu oleellisena osana työntekijöiden hyvinvoinnista, tasa-arvosta ja osallisuudesta huolehtiminen. Ylva edellyttää, että hyvien työolojen ja -ehtojen toteutuminen varmistetaan myös yhteistyökumppaneiden yrityksissä. Koko ketjun on toimittava yhdessä, samoilla pelisäännöillä.

– Lyyra on työmaana sosiaalisen vastuun edelläkävijä. Täällä olosuhteet työntekijöille ovat normaalia laadukkaammat. Meille ei minimi riitä, haluamme vilpittömästi tehdä enemmän ja paremmin kuin laki vaatii, kertoo Venho.

Teline- ja sääsuojaratkaisuilla on Lyyran työmaalla sekä tuettu ammattilaisten työtä että mahdollistettu ekologisia ratkaisuja. – Sääsuojan hyvin kantavilla julkisivutelineillä on varmistettu turvalliset työolosuhteet paitsi 12–20 muurarille myös ikkunoiden ja aurinkosuojasäleikköjen asentajille. Ykkösvaiheen monimuotoisella terassikatolla on bitumikermiä, maksaruohoa, peltikattoa ja lasiseinää. Tällaista kattoa ei tässä aikataulussa olisi voinut ilman sääsuojaa tehdäkään.

Materiaalien kierrätys ja hyötykäyttö ovat osa Lyyra-hanketta. Esimerkiksi lattiapintojen väliaikaisesta suojasta bitumi otetaan talteen ja kierrätetään eteenpäin asfalttituotantoon.

– Sääsuoja- ja telinetoimijoille haluaisin heittää haasteen. Voisiko telinepeitteille löytyä joku muu ”maali” kuin energiajäte, pohtii Ilkka Venho.